Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

СТИПЕНДИЈЕ „УЈЕДИЊЕНИХ СВЈЕТСКИХ КОЛЕЏА“ ЗА ЦРНУ ГОРУ

СТИПЕНДИЈЕ „УЈЕДИЊЕНИХ СВЈЕТСКИХ КОЛЕЏА“ ЗА ЦРНУ ГОРУ
Датум објаве: 15.04.2010 11:54 | Аутор: Горан Савковић

Испис Штампај страницу


замyес
Обавјештавамо вас да су, за школске 2010/2011. и 2011/2012. године, за завршавање ИИИ и ИВ разреда гимназије/средње школе, “Уједињени свјетски колеџи“ додијелили Црној Горе 4 стипендије.
Завод за медјународну научну, просвјетно-културну и техничку сарадњу обавјештава да су „Уједињени свјетски колеџи“ додијелили Црној Гори 4 стипендије, за школске 2010-2012. године, за завршавање ИИИ и ИВ разреда гимназије/средње школе. Ради се о сљедећим стипендијама:

- 1 пуна стипендија за „Адриатик Колеџ“ у Италији (Дуино код Трста). Стипендија не покрива путне трошкове и џепарац те ће овај Завод, за ове ставке, издвојити износ од 500 еура годишње;

- 1 пуна стипендија за „Ред Крос Нордик“ у Норвешкој (Флеке). Стипендија не покрива путне трошкове и џепарац те ће овај Завод, за ове ставке, издвојити износ од 800 еура годишње;

- 1 парцијална стипендија за „Ли По Цхун Цоллеге“ у Хонг Конгу (Завод ће издвојити 40% укупног износа, а Колеџ 60%). Стипендија не покрива трошкове пута и џепарца те ће овај Завод, за ове ставке, издвојити износ од 1 000 еура годишње;

- 1 парцијална стипендија за Уједињени свјетски колеџ у Мостару (Завод ће издвојити 25% средстава укупног износа за ову стипендију, док ће Колеџ покрити преосталих 75%). Стипендија не покрива трошкове пута и џепарца те ће Завод за ове ставке издвојити износ од 300 еура.
-
Молимо гимназије/средње школе да испоштују рок за доставу комплетних кандидатура, назначен при крају текста овог дописа.

Број кандидата који школе могу предложити:

Гимназје/средњошколски центри са више од 1000 ученика могу предложити 2, а остале по једног ученика, подвлачећи да су у обавези да обавијесте све ученике тако што ће информацију о овим стипендијама ставити на огласну таблу и учинити је доступном свим ученицима. У информацији треба навести и све наведене контакт детаље, као и веб сајт овог


Завода: www.замтес.гов.ме и веб сајт Уједињених свјетских колеџа: www.уwц.орг

Критеријуми за избор кандидата:

- Одличан успјех,
- Ученик генерације,
- Добро знање енглеског језика (пресудно),
- Исказана заинтересованост ученика за овај вид школовања,
- Спремност ученика и родитеља да прихвате било коју од понудјених стипендија
- Широка интересовања ученика,
- Учешће у ваннаставним активностима,
- Побједе са разних такмичења,
- Завршени разни курсеви (страни језици, компјутери, спортске активности...),
- Спремност ученика да учествује у разним хуманитарним активностима (рад са осјетљивим групацијама становништва, једна седмица годишње).

Досије кандидата:

Досије кандидата треба да садржи сљедећа документа:
1. Званични допис школе у којем треба нагласити да је ученик предложен одлуком наставног вијећа. Допис, осим директора, треба да потпишу и остали чланови наставног вијећа/предметни наставници предложеног ученика;
2. Попуњен сет формулара (7 страница у прилогу) УWЦ на енглеском језику, у 4 примјерка (1 оригинал и 3 фотокопије). Молимо школе да помогну ученицима (или да се за помоћ обрате овом Заводу) у попуњавању ових формулара.
3. Есеј на енглеском језику, до 300 ријечи, о мотивисаности за овај вид школовања;
4. Овјерену фотокопију свједочанства о завршеном првом разреду и првом полугодишту другог разреда. Копију дипломе „Луча“, уколико је ученик посједује;
5. Копије диплома о побједама и наградама са разних такмичења, учешћу у раду хуманитарних или невладиних организација;
6. Копије диплома о завршеним курсевима страних језика, информатике, евентуално завршеној музичкој школи;
7. Копије других признања/сертификата о осталим активностима.

Напомена: Само формулари „Уједињених свјетских колеџа“ попуњавају се на енглеском језику. Осталу документацију, у овој фази, није потребно преводити, Комплетну тражену документацију треба доставити на горе наведену адресу овог Завода, најкасније до понедјељка, 15. марта, 2010. године.

Интервју:
Интервју са предложеним кандидатима обавиће се у Подгорици, у просторијама овог Завода, у понедјељак, 29. марта 2010.године, почев од 10:00 часова. Сваки од предложених кандидата биће лично обавијештен о свом термину за интервју и имаће 15 до 20 минута за разговор са члановима Националног комитета Црне Горе за сарадњу са „Уједињеним свјетским колеџима“, уз присуство 1 представника Уједињених свјетских колеџа и 1-2 бивша добитника ових стипендија из Црне Горе. Сходно прописима, интервјуу може присуствовати само учеников професор енглеског језика, о чему одлучује сам ученик. Интервју се обавља на енглеском или матерњем језику (о томе, такодје, одлучује сам ученик) и има за циљ провјеру општег образовања и процјену личности ученика.

За све додатне информације и појашњења можете се обратити господји Лидији Ерцеговић (емаил: лидија.ерцеговиц@замтес.гов.ме, самосталном савјетнику за просвјетну сарадњу, на телефон (020) 665 415, или личним доласком у овај Завод, Његошева 2, Подгорица.