Manja slova Veća slova RSS
>

SAOPŠTENJA SA EVROPSKOG REGIONALNOG SASTANKA NACIONALNIH KOMITETA ZA SARADNJU SA UJEDINJENIM SVJETSKIM KOLEDŽIMA

Datum objave: 17.11.2009 13:48 | Autor: UWC

Ispis Štampaj stranicu
U periodu od 12- 15. novembra 2009. godine, u Briselu, održan je Evropski regionalni sastanak nacionalnih komiteta za saradnju sa Ujedinjenim svjetskim koledžima koji je okupio predstavnike nacionalnih komiteta iz 33 evropske zemlje, kao i direktore 13 postojećih koledža ove jedinstvene globalne obrazovne institucije u svijetu.

Na poziv Medjunarodne službe u Londonu koja koordinira rad 13 postojećih koledža i 130 nacionalnih komiteta, u ime Nacionalnog komiteta Crne Gore za saradnju sa ovom Organizacijom, učestvovali su gospodin Derviš Selhanović-predsjedavajući Komiteta i direktor Zavoda za medjunarodnu naučnu, prosvjetno-kulturnu i tehničku saradnju (ZAMTES) i gospodja Lidija Ercegović, sekretar Komiteta-samostalni savjetnik za medjunarodnu prosvjetnu saradnju u istom Zavodu.

Glavna tema sastanka bilo je razmatranje Strateškog i Akcionog plana Ujedinjenih svjetskih koledža za period 2010-2015.godine, kojima su utvrdjeni rokovi za realizaciju najvažnijih aktivnosti ove Organizacije.

Rad Nacionalnog komiteta Crne Gore ocijenjen je kao izuzetno kvalitetan od Medjunarodnog borda direktora Ujedinjenih svjetskih koledža, posebno procedura selekcije učenika koja je istaknuta kao jedna od najkvalitetnijih u poredjenju sa procedurama selekcije koje se sprovode u drugim zemljama. To potvrdjuje veći broj stipendija koje su Crnoj Gori potvrdjene od direktora pojedinih koledža, za školske 2010-2012. godine.
Podsjećamo javnost Crne Gore da su Ujedinjeni svjetski koledži organizacija koju trenutno čini 13 koledža (BiH, Italija, Norveška, Velika Britanija, Holandija, Kanada, Novi Meksiko, Hong Kong, Indija, Svazilend, Kosta Rika, Venecuela i Singapur) sa nastavnim programom koji predstavlja pripremu za nastavak univerzitetskih studija, u matičnoj zemlji ili inostarnstvu. Nakon završetka školovanja nekog od ovih koledža, učenici stiču širom svijeta poznati i priznatu diplomu Medjunarodnog bakaloreata koja im otvara vrata na najrenomiranije svjetske univerzitete koji im dodjeljuju pune stipendije.
Crna Gora može biti ponosna što je, osim priodnih ljepota, kulturno-istorijskog nasljedja, prepoznatljiva, u cijeloj Evropi i širom svijeta, po mladim ljudima koje naš Komitet upućuje na pojedine od ovih koledža a čija su intelektualni i ljudski kvaliteti svuda priznati i lako prepoznatljivi.

ZAMTES, odnosno Nacionalni komitet Crne Gore za saradnju sa Ujedinjim svjetskim koledžima, blagovremeno će obavijestiti o proceduri selekcije naših srednjoškolaca za stipendije ove organizacije za školske 2010-2012. godine.


Nacionalni komitet Crne Gore formiran je 2004. godine, u okviru ZAMTES-a, a njegov počasni predsjednik je gospodin Filip Vujanović, Predsjednik Crne Gore